Кръгла маса по проект „Активно дарителство за активна промяна“

Активни граждани от община Карлово взеха участие в кръгла маса по проект „Активно дарителство за активна промяна“, която се проведе на 5 Април във Военен клуб, гр. Карлово.  Домакини на кръглата маса бяха Сдружение „Млади, активни, креативни“ и НЧ „Христо Ботев 1928“ село Столетово, които са основните организации, изпълняващи проекта. Основната цел на проекта е да промени нагласите на местното население по отношение на дарителството и насърчаването им да даряват средства, време и усилия за подобряване на средата, в която самите те живеят. Усилията на организаторите са насочени към създаване на  Местен дарителски фонд, чрез който да се подпомагат местни инициативи, водещи до положителна промяна в населените места на Община Карлово.

Основните теми, които се разискваха по време на събитието бяха развитието на дарителството на местно ниво, нуждата от законодателни промени и приемане на Закон за дарителството, местни инициативи, които могат да бъдат подкрепяни чрез дарителски кампании и начините за фондонабиране. След ползотворна дискусия между участниците, проведена по метода „Световно кафене“, се достигна до много идеи за насърчаване на дарителството на местно ниво и за начините и методите за достигане до по-голяма аудитория, склонна да дарява средства, време, труд за постигане на обществено значими каузи.  

На събитието присъства г-жа Веска Ненчева, народен представител от 47-то Народно събрание, която пое ангажимента да лобира за адекватни законодателни промени и приемане на Закон за дарителството. Всички идеи и предложения, споделени от участниците в кръглата маса по темата ще бъдат обобщени и предоставени на г-жа Ненчева, за да подпомогнат дейността Ѝ в тази насока.

“Днешното събитие беше изключително ползотворно за нас, защото получихме много идеи как да стартираме  фондонабирането за Местния дарителски фонд и имаме надежда, че ще създадем един устойчив модел за набиране на средства, с които да бъде подпомагана реализацията на различни инициативи в малките населени места на община Карлово. Уверени сме, че доброто е заразно и ще докоснем голяма част от местните хора с нашите идеи за промяна в положителна насока“ споделиха екипа на проекта в края на събитието.

Проект „Активно дарителство за активна промяна“ се осъществява с финансовата подкрепа на Платформа АГОРА, в партньорство с Фондация „Америка за България“ в рамките на програма „Развитие на дарителството на местно ниво“.  

Публикувано от makngo

Сдружение “Млади, активни, креативни” е създадено през 2013 г. Членовете на сдружението са активни млади хора както от по-малките население места на Община Карлово, така и от общинския център. Членове и доброволци на организацията ни са над 50 младежи, като действащото и най-активно ядро са 10 младежи, които се занимават с организацията и изпълнението на различни проекти и инициативи, организационната и ежедневна работа на сдружението и осъществяват връзката с ръководството на местното кметство и общината. От няколко години активно се включваме в местните, националните и международните проекти и инициативи. Почти всички членове на сдружението са участвали в множество младежки обмени и обучителни курсове в различни европейски държави. Освен това успешно oсъществихме два международни младежки обмена, подкрепен от Програмата "Еразъм+" и считаме, че натрупахме известен опит и бихме приложили наученото при осъществяване на следващи проекти. Участвали ме като партньорска организация в 4 младежки обмена в Италия, Испания, Полша и Румъния.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: