Жените на Карлово: имаме силата да спасим света

8-и март – Международни ден на жената бе отбелязан от Сдружение „Млади, активни, креативни“ заедно с активни жени от общините Карлово и Сопот. Чрез инициативата „Имаме силата да спасим света“, финансирана от Български фонд за жените, се даде гласност на постиженията на местните жени в сферата на опазване на околната среда и бе насърчено равноправното участие на жените във вземането на решения, свързани с изменението на климата и устойчивостта.

Гост-лектор на събитието беше Данита Заричинова от Екологичо сдружение „За Земята“ от екип „Нулеви отпадъци“, която успя да вдъхнови участничките с добрите практики на национално и европейско ниво в сферата на опазване на околната среда, намаляването на отпадъците и на въглеродните емисиите . Участничките също имаха възможността да споделят своите виждания, добри практики и идеи как да обединят усилията си  за справяне с глобалните климатични изменения. Това  доказа още веднъж, че жените са мощен двигател и имат силата да променят света към по-добро място за живеене. Идеите, препоръките и добрите практики, разисквани по време на събитието ще бъдат обобщени и предоставени на ръководствата на двете общини, които ще могат да взаимстват от добрите практики и да ги прилагат, за да бъдат по-зелени и отговорни.

В събитието участваха представителки от различни области –  директорки на училища и детски градини, представителки на местната власт, организации и читалища, жени – земеделски стопани и пчелари, майки и домакини. Всички те споделиха страхотни екологични инициативи, които прилагат в своето ежедневие и работа. Директорите на детските градини и училищата показаха зареждащи примери как учат и възпитават своите ученици в устойчиво и зелено поведение.

Веска Ненчева – народен представител в 47-ото Народно събрание, изпрати специален поздравителен адрес към всички участнички, с който им пожела много здраве, късмет, инициативност и вяра в собствените им възможности.

Организаторите изненадаха участничките в събитието със специално подготвени подаръци и цветя, чрез които отдадоха заслужено уважение към непрестанните усилия на местните жени за устойчивото бъдеще и спасяването на света от екологична криза.

По време на събитието беше изказана съпричастност към всички пострадали и бягащи от войната в Украйна и участнички заявиха готовност да помагат според силите и възможностите си. Сдружение „Млади, активни, креативни“ също ще се включи в благотворителната кампания с храни, дрехи и санитарни материали.

Екипът на сдружението изказва специални благодарности на Военен клуб, гр. Карлово, който бе домакин на събитието.

Публикувано от makngo

Сдружение “Млади, активни, креативни” е създадено през 2013 г. Членовете на сдружението са активни млади хора както от по-малките население места на Община Карлово, така и от общинския център. Членове и доброволци на организацията ни са над 50 младежи, като действащото и най-активно ядро са 10 младежи, които се занимават с организацията и изпълнението на различни проекти и инициативи, организационната и ежедневна работа на сдружението и осъществяват връзката с ръководството на местното кметство и общината. От няколко години активно се включваме в местните, националните и международните проекти и инициативи. Почти всички членове на сдружението са участвали в множество младежки обмени и обучителни курсове в различни европейски държави. Освен това успешно oсъществихме два международни младежки обмена, подкрепен от Програмата "Еразъм+" и считаме, че натрупахме известен опит и бихме приложили наученото при осъществяване на следващи проекти. Участвали ме като партньорска организация в 4 младежки обмена в Италия, Испания, Полша и Румъния.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: