Международен обмен събра 42 активни младежи от 6 европейски страни в Карлово

Сдружение „Млади, активни, креативни“ беше домакин на международен младежки обмен, финансиран от Програмата „Еразъм +“. Проект „Демократичният глас на бъдещите лидери“ събра 42 участници от България и още 5 европейски държави, сред които Германия, Унгария, Италия, Гърция и Румъния.

      В продължение на 8 дни участниците дискутираха по темите демокрация, активно гражданско участие в обществения живот, човешки права и свободи. Дейностите по проекта имаха за цел да развият капацитета и уменията на организациите и преките участници, като им помогнат да се утвърдят като активни участници в обществения живот и социалната реализация. Участниците бяха насърчени да обменят опит  и да споделят добри практики за политики от своите страни, даващи възможност на младите хора да участват активно в обществения живот и в процесите на взимане на решения, които пряко ги засягат.

     Чрез различни неформални методи на образование провокирахме участниците да обследват средата на живот и активността на младите хора в България. В края на проектните дейности участниците изготвиха списък с предложения към местната власт как да насърчат младите хора от община Карлово да са по-активни, да изразяват и отстояват своето мнение.

По случай Международния ден на възрастните хора и Международния ден на музиката – 1 октомври, младежите организираха флашмоб, с които изненадаха жителите и гостите на град Карлово. Всяка организация предложи урок по танци от своята държава в центъра на града, в който бяха приканени да се включват както участниците от другите държави, така и случайно преминаващи местни хора. Преминаващите възрастни хора бяха дарени с цветя и широки усмивки от международните участници по случай празника.

В организираната междукултурна вечер, участниците представиха своите страни, култура, музика, песни, танци, традиционна храна. Сдружението като домакин на обмена подготви богата културна програма с песни, танци и представяне на традиционни народни носии.

В края на проекта участниците се разделиха със сълзи на очите, но си обещаха да поддържат връзка помежду си и да търсят възможности за бъдещи партньорства.

Публикувано от makngo

Сдружение “Млади, активни, креативни” е създадено през 2013 г. Членовете на сдружението са активни млади хора както от по-малките население места на Община Карлово, така и от общинския център. Членове и доброволци на организацията ни са над 50 младежи, като действащото и най-активно ядро са 10 младежи, които се занимават с организацията и изпълнението на различни проекти и инициативи, организационната и ежедневна работа на сдружението и осъществяват връзката с ръководството на местното кметство и общината. От няколко години активно се включваме в местните, националните и международните проекти и инициативи. Почти всички членове на сдружението са участвали в множество младежки обмени и обучителни курсове в различни европейски държави. Освен това успешно oсъществихме два международни младежки обмена, подкрепен от Програмата "Еразъм+" и считаме, че натрупахме известен опит и бихме приложили наученото при осъществяване на следващи проекти. Участвали ме като партньорска организация в 4 младежки обмена в Италия, Испания, Полша и Румъния.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: